Till er fina som köper valp ifrån mig

Varmt lycka till med din Lagottovalp

Mat

Matglada är så gott som alla välmående Lagotto.

Valpen äter fyra gånger per dag, cirka kl 7, 11, 16 och 21. Den äter 40-50g Royal Canin Medium Junior per måltid som legat i blöt cirka 10 minuter innan servering. Royal Canin hundfoder kan du köpa hos Granngården, Lantmännen eller i Zoobutiker. Friskt vatten ska den alltid ha att tillgå.

Vid fyra månaders ålder gå ner till tre mål per dag och sluta blöta fodret,  från sex månaders ålder till två gånger per dag. Följ utfodringsanvisningarna på förpackningen.

Många undrar om man får ge hunden matrester. Naturligtvis -du kan ge din hund bröd, ost, ägg, pasta, ris, kött, fisk, grönsaker osv. En rå äggula två gånger i veckan är bra för pälsen. Kokt potatis är inte lika lämpligt. Starkt kryddad mat och benrester är däremot direkt olämpligt. Men hund och människa har olika behov vad gäller sammansättningen av proteiner, fett och kolhydrater – därför är hushållets matrester inte en fullvärdig kost.

Vanligen väger valparna hälften av sin vuxenvikt vid 4 månaders ålder. Valpen växer som mest under de tre första levnadsmånaderna. Under den tiden är energibehovet två till tre gånger större än hos en vuxen hund av samma ras. Därefter minskar energibehovet gradvis fram till valpen uppnått sin vuxenvikt. En vuxen tik skall väga mellan ca 11-14 kg och en vuxen hane skall väga mellan ca 13-16 kg. Du bör kontrollera vikten på din valp med jämna mellanrum -valpar som är överviktiga under tillväxtperioden får en ökning av antalet fettceller vilket ökar risken för fetma. Till en mycket matglad valp kan du så småningom övergå till vuxenfoder, medan valpar som är mer försiktiga med maten bör erbjudas valpfoder upp till 12 månaders ålder. En stadig viktökning och normal avföring är bra indikationer på att valparna får i sig rätt mängd foder.

 

Utrustning

Lista på bra saker att ha till hunden:

        Mat- och vattenskål (gärna en där skålen är försänkt)

       Bädd (första sängen behöver inte vara dyrast, ty tugg tugg)

       Kompostgaller/valpgrindar

       Hundbur till bilen (gärna krocktestad och skrammelfri ex Mim)

       Tasstrasa, Bajspåsar

       Riktigt bra lång sax (ex Rose Line nr 820 80)

       Kortare sax för att klippa insida öron

       Klotång

       Tovskär och en gles pudelkam eller gles Karda typ Mini rake med roterande pinnar för tovutredning.

       Hundschampo

       Ev så småningom Klippmaskin med skär nr 7 och 3 för lagottopälsen

       Avmaskning ex Milbemax

       Bord med halkfri matta på alt Trimbord

 

 Lärande och kärlek

Konsekvens är så klart bra, precis som i barnuppfostran, men inte alltid så lätt. Uppfostra era valpar med mycket kärlek, och lär dem att det är ni som bestämmer.

På resan hem är tryggast att få sitta i någons famn eller vid någons fötter. Sätt inte en ensam valp i bakdelen på kombibilen, det är gungigt och den kanske far runt i den för senare utfärder, utmärkta transportburen.

Det är bra att ha förberett allt innan valpen kommer hem. Det ska vara klart var den ska ha sin sovplats och sina matskålar. Skall den få vara i alla rum i hemmet från första dagen, eller inte. Skall den få sova i sängarna eller inte, skall den få gobitar, får den tigga vid bordet osv. Är trädgården säker för en uppfinningsrik Lagotto, behöver kanske staketet ses över. Alla sådana här saker skall vara diskuterade och åtgärdade innan valpen ens stigit in genom dörrarna.

När valpen kommer hem är det bra om den i lugn och ro får göra sig bekant med hemmet, i sin egna takt. Låt bekanta och grannar och barnens kompisar vänta några dagar/veckor med besöket. Hur nyfikna dom förståeligen än är så är det er- och valpens rättighet att först lära känna varandra. Ni ska ju bli valpens trygghet.

Mina valpar är vana att vara i tvättstugan och de är också vana att ha valplådan eller kompostgaller runt sin säng. Ordnar man en liknande miljö i sitt sovrum går första nätterna oftast friktionsfritt. Man kan ge den en morot att roa sig med vid läggdags. Valpen är oftast så trött av alla intryck att den sover större delen av natten. En förtvivlad, otrygg valps skrik skall inte fortgå. Då måste den lugnas och tröstas. Den kanske också vill ut ur hagen för att uträtta behov. Man får inte glömma den mest naturliga orsaken...

De första promenaderna skall vara mycket korta och efter uträttat behov ska den få mycket beröm. Koppelträningen är en viktig del i uppfostran. När valpen är ca 4 månader brukar det vara tid för valpträningskursen. Den ska man anmäla sig till i god tid. Det är ett utmärkt tillfälle att träffa andra hundägare och hundar i ens eget närområde. Den tid du lägger ner på din hund de första åren har du tillgodo hela din hunds levnadstid. Promenaderna bör vara korta fram tills hunden uppnått cirka sex månaders ålder, genom lek och vara lös får den växande valpen den motion den behöver.

 

Rumsrenhet

De första månaderna får man hjälpa sin hund att bli rumsren. Precis som hos oss människor är funktionen att hålla sig inte mogen ännu. Valpens rumsrenhet handlar dels om mognad och dels om träning. Tålamod, hushållspapper och rengöringsmedel är viktigt -du får inte bli arg och skälla på hunden när den gör ifrån sig inomhus. Det leder bara till att valpen blir rädd och försöker gömma sig när den ska uträtta sina behov.

Ta ut valpen när den har sovit både på natten och på dagen, när den har ätit eller lekt.

Titta på hur hundens signaler när den ska kissa/bajsa "går den in för landning", börjar nosa, cirkulera omkring, flämta eller gny.

Gå gärna till samma ställe varje gång hunden ska ut. Det luktar "toa" där och det gör det lättare för valpen att veta vad den ska göra. Säg gärna lugnt "Bra kissa", precis när den kissar, efter ett tag kan ni bara gå ut säga "kissa" och så kissar hunden.

Om det ser en olycka inne, torka upp och försök se sambandet med tidigare omgångar.

-är det på samma plats?

-går den till samma matta?

-hur såg den ut precis innan olyckan?

-gick den och vände vid dörren?

Om valpen har svårt att kissa ute, lägg och gräv ner lite en kisstrasa (du torkat med) på ert kissställe i trädgården.

Ju bättre ni blir på att tolka hundens signaler desto fortare kommer den att bli rumsren. Var ihärdig och ha tålamod -det lönar sig.

 

Bitande

När man fått hem sin efterlängtade underbara valp som är så liten och så söt kan det komma som en obehaglig överraskning att den har så vassa tänder och biter i allt och alla. Hunden använder ju munnen och sina tänder för att utforska. Din valp är ca 8 veckor och har fortfarande sina mjölktänder kvar. Inom loppen av några månader ska dessa bytas ut till de permanenta tänderna. Detta gör att bitbehovet blir ännu större en period.

Plocka bort saker som du är rädd om eller som kan vara farliga för hunden i hemmamiljön. Se till att det finns gott om saker som den får bita i av olika material, form och storlek. Valpen kommer också att bita dig, dina händer och dina kläder. Särskilt i leken är bitandet en del av samspelet. Det är är så hundar gör när de leker med varandra. När den ene biter för hårt gnyr/gnäller den andra till och då släpper den som bet. Bli inte arg, var lugn och erbjud ett annat alternativ till valpen istället för dina skor eller byxor. Försöker du/barnen springa ifrån den bitande valpen blir detta dessutom en jakt och valpen rusar efter i något som den tror är en fartfylld lek. Istället ska ni vara stilla och erbjuda en annan bitleksak i munnen på valpen. Eller avleda genom att ge en alternativ sysselsättning. Göm godis i rummet som valpen får leta efter. Det finns en uppsjö med bra leksaker på marknaden som är avsedda för hjärngympa, men lämna aldrig hunden ensam med dessa saker utan du behövs som guide. När du leker med hunden, gör som hundar gör, biter den förhårt så piper du till högt och distinkt. Valpen släpper då taget och du ska vara helt stilla. När valpen biten igen startar leken på nytt och om det blir för hårda tag pipier du igen.

Om du behöver avbryta och lugna ner valpen, gör det lugnt men bestämt. Bestämt är inte lika med hårt, utan håll bestämt om hunden tills den lugnat ner sig och därefter kan du säga "Bra" och släppa ner den.

Om några månader har denna tiden försvunnit och är ett minne blott, men räkna med att en del kläder och saker kan ha fått lite stryk. Hunden har tuggbehovet kvar livet ut, men det kan du tillfredsställa genom tuggben och annat som hunden får ha.

 

Socialisering

När valpen är 8-16 veckor är den som mest mottaglig för nya platser, människor och situationer. Ju mer erfarenhet den får under denna tid desto tryggare kommer den att bli i olika miljöer. Men ni ska naturligtvis inte flänga runt som galningar på allt på samma dag, utan gör enkla nya saker i lugn och ro.

Ni kan t.ex. gå på olika underlag, gå en runda inne i stan, åka buss, bil, tåg båt. Gå i trappor och åka hiss. Gå på en parkering utanför affär. Gå utanför en skola, förskola eller lekplats där det leker barn. Katter, då gärna någon hundvan katt. Gå förbi hagar med kor, hästar, får, höns eller ankor i en damm. Gå förbi en fotbollsplan där det spelas fotboll. Gå med hem till vänner och bekanta. Följa med på din arbetsplats, om det är lämpligt. Besöka Brukshundsklubben då det är s.k. allmänträning. Gå till ställen där folk joggar och cyklar. Träffa människor med rullator, i rullstol eller med barnvagn.

Låt valpen bekanta sig med nya miljöer i egen takt. Tvinga aldrig valpen till något den inte vill. Var lugn själv och tala lugnt med valpen om den blir orolig. Sätt dig gärna ner och håll om den. Att klappa lugnt på bringan och smeka den över kind och mungipor är lugnande för hunden.

 

Omvårdnad

Vänj valpen från början att bli klämd och känd på. Ställ upp den på ett trimbord eller ett vanligt bord (tips är att lägga en bilmatta eller likande så att valpen står stabilt) regelbundet. Passa på att ta fram saxen när den ändå står på bordet så den lär sig ljudet av en klippande sax. Både hund och päls mår bäst av regelbunden skötsel med tovutredning och putsning med sax ungefär en gång i månaden. Viss kräver mer, andra mindre. Att endast maskinklippa pälsen riktigt kort 1-2 gånger under året räcker inte, men det kan vara ett bekvämt alternativ sommartid. I vissa fall kan nedklippning vara bästa sätter att bli av med valppälsen eller svåra tovor.

Titta gärna i öronen varje dag, vik upp öronlappen och ”plocka” lite i örat. Dra sedan ut på det med lite längre mellanrum. Dra öronhåren regelbundet, cirka en gång i månaden. I början kommer den att gnälla rejält, men den vänjer sig.

Kontrollera också dagligen att det inte sitter kvar ögonsmolk i pälsen i ögonvrårna.

Klipp klorna varje vecka, lite i taget så att ni inte klipper i pulpan (har du aldrig klippt klor innan kan det vara bra att få tips av någon som kan förevisa).

Avmaska valpen när den är elva veckor med Milbemax vet för valpar ( finns på apotek, följ anvisningarna som finns på förpackningen).

När valpen är tolv veckor ska den vaccineras, boka tid hos din veterinär och sedan har de vaccinationsprogram till dig att följa.

Ta tempen på hunden när den mår bra, anteckna temperaturen, det är bra att veta när hunden en gång blir sjuk och du behöver veta om den har feber.

Vid 1-1,5 års ålder ska hunden höftröntgas. Höftledsdysplasi (HD) är en onormal utveckling av höfterna. Ledskålen är för grund för ledkulan, det gör att den blir instabil och inte ligger tillräckligt fixerad i ledhålan. Med hjälp av röntgen graderas höftledsdysplasi i en fallande skala från A. B. C. D. E. Hundar med grad A och B har normalt utvecklade höfter. Grad C är lindrig dysplasi. Grad D är måttlig dysplasi. Grad E är kraftig dysplasi. Graden av dysplasi är inte enbart avgörande hur besvärad av åkomman hunden blir. Det är många faktorer som avgör, bl.a. kan broskpålagringar påverka. HD är ärftlig men hur sjukdomen utvecklar sig kan också bero på miljöfaktorer som utfodring och motion. Men rasen är lättviktig och smidig, förhoppningsfullt kommer därför lindrigt HD-belastade hundar inte att få några problem med dysplasin när de är gamla.

 

 Ensamhetsträning

En valp behöver sällskap men också tränas på att vara ensam. Det gäller att ta det i små steg och själv vara lugna, inte göra någon stor grej av det varken vid lämnande eller när vi kommer tillbaka.

-Avgränsa valpens yta med t.ex. kompostgaller. Då kan hunden fortfarande se er trots att ni är en bit ifrån. Beröm och belöna den när den är tyst.

-Ha samma avgränsning, men nu lämnar ni hunden utom synhåll. Beröm hunden då och då när den är tyst. Säg gärna samma sak när ni lämnar hunden "kommer snart" eller vad ni vill.

- Nästa steg är att hunden kan vara medvetet tyst och inte föra väsen då du lämnar hunden i samma miljö. Belöna oregelbundet så att hunden aldrig vet hur snabbt ni kommer tillbaka. Se till att hunden vilar och är lugn i sin avgränsning innan ni går vidare i träningen.

-Ha hunden i samma avgränsning, säg "kommer snart" gå ut och in genom ytterdörren. Gå inte fram till avgränsningen direkt alla gånger utan gör lite olika. Tala alltid om när den har varit duktig (tyst och lugn) med ett lugnt "Bra".

-Gör turerna utanför ytterdörren längre och längre, t.ex. kasta sopor, hämta tidningen, hämta posten, starta och stäng av bilen osv. Men var noga med oregelbundenheten.

Kom ihåg:

-Ignorera aldrig din hund, utan beröm den med rösten när du kommer in, även om du inte går fram till avspärrningen.

-Se till att hunden är lugn och vilar innan du lämnar den och innan du går tillbaka. Se till att det är tyst när ni öppnar ytterdörren, annars kan hunden tolka att när den skäller så öppnar du dörren.

-Se till att hunden är rastad innan ni lämnar den, men inga långpromenader precis innan eftersom det höjer hundens aktivitetsnivå. Då är det bättre med "hjärn- eller nosgympa" innan lämnandet t.ex. köttbullespår, gömt godis i tom toarulle eller mjölkpaket som hunden får jobba med.

-Se till att ben eller leksaker att tugga på medans ni är borta.

Det kommer att ta tid att träna, men var noga och skynda långsamt så kommer träningen att ge resultat.

 

Du är alltid välkommen att höra av dig till mig i både med och motgång.

 

Med vänlig hälsning

Jessica Salomonsson

Fröjdadalsvägen 23

372 92 Kallinge

frojdadals@hotmail.se

0708-917491

www.frojdadals.se

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.08 | 16:38

Hej Jessica. Planlægger du hvalpe i 2021? Er meget interesseret. Mvh Pia

...
08.02 | 00:39

Vi planerar nu valpar först till 2022.. Ha det fint!
Mvh Jessica Salomonsson

...
07.02 | 23:42

Vill köpa en tick fr er
Vi är ett par pensionerade
Vad kostar?
När har ni tid för att bi ska besöka er
0737711404
0737821717
Mihaela

...
07.02 | 23:38

Hej ,

Vi är två pensionärer

Min man är revisor ,har en bokförings firma hemma (mycket lite kunder )
Vi är hemma hela tiden.
Jag jobbar som vicpedagog i Malmö

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS