Lagotto Romagnolo

Tips och ideér

Aktivera din Lagotto

Alla rasers olika arbetsuppgifter har utvecklats ur vargens beteende. Människan har allt efter behov förstärkt eller dämpat olika delar genom avelsurval. På så vis har vi fått fram önskvärda arbetssätt hos våra hundar, som t.ex...

  • Larma, varna
  • Vakta, angripa
  • Dra (tunga lass)
  • Gräva, gå in i håligheter
  • Valla, fösa, driva
  • Jaga olika vilt på olika sätt, antingen genom lukt eller syn
  • Simma

Dessa rastypiska egenskaper är nedärvda och går inte helt att ta bort, men man kan som tidigare sagts dämpa eller förstärka dem. Därför bör man inte försöka göra om en hund till något den inte har förutsättningar för.

Lagotto är en arbetshund, dvs. en ras som genom avel utvecklats för ett särskilt ändamål i människans tjänst.
Från början en vattenarbetande hund som apporterade fågel och småvilt i träsk till dagens specialiserade tryffelletare (söka - gräva).

Vad kan man då förvänta sig för egenskaper hos lagotto?

Vattenintresse så klart, ibland så starkt att man kan tala om vattenpassion. Många badar i allt från vattenskål till pölar och diken. Lust att bära saker, om än inte så utpräglat som hos de apporterande retriever raserna. Men flera hälsar t.ex. med att ta tag med käkarna runt vår handled. De är kontaktsökande, ofta keliga och vill ha fysisk kroppskontakt med människor. Vänlighet mot andra hundar är en arbetsegenskap de har, eftersom de måste ha kunnat arbeta sida vid sida med andra hundar utan att konkurrera. Envishet - det duger inte att ge upp tryffelsöket bara för att man inte hittar något vid första försöket. I deras arbetsuppgifter ligger också ett visst mått av självständighet, det är hunden som leder arbetet med sin näsa och visar människan var tryffelsvampen finns. De är också rörliga och smidiga - det är inget klumpigt över lagotto, de är snabba, mycket spänstiga och väldigt uthålliga. Det är en tålig hund.

Man kan också förvänta sig ett stort mått av intelligens, de är lättlärda på gott och ont, drar gärna sina egna slutsatser vilket kan leda till felinlärning om man inte är observant. Dessutom har de givetvis ett stort doftintresse, ja, lagotto är näsa, nos och tryffel i ett. Rasens adelsmärke är den stora väl fungerande näsan.
Allt detta sammantaget gör lagotto till en idealisk arbetshund som ställer upp på det mesta med positiva förtecken. Men förväxla inte deras samarbetsvillighet med t.ex. vallhundens, där man avlat på snabba reaktioner på små signaler från herde och djurflock. Det extremt nära samarbetet med blixtsnabba reaktioner får man bara hos vallspecialisterna. Lagotto har siktet riktat bortåt - neråt med näsan påkopplad för att inte missa en viktig doft, medan vallarna har ögon och öron runt om för att inte missa något.

Vad är då lämpliga aktiviteter för en lagotto?

Till att börja med vad är aktiviteter? Jo, allt man gör tillsammans, d.v.s. att bara gå en promenad räcker inte. Då går ofta hunden med näsan i backen helt i sin egen värld och husse/matte går en i sammanhanget ensam promenad. Istället bör man under promenaden hitta på saker, som att krypa under trädstammar, gå balans på nerfallna träd, bänkar och stora stenar. Man kan med fördel träna lydnad, något man har nytta av i stort och smått, antingen det gäller tävling eller till vardags. Kom bara ihåg att det ska vara kul. Positiv träning leder till snabbare och säkrare inlärning. Dessutom ser inte hunden det som ett jobb, utan upplever att "flocken" gör något tillsammans. Vilopauserna emellan kan däremot få vara lite tråkiga, d.v.s. då händer ingenting. Lydnad är också en förutsättning för att man ska kunna utöva andra aktiviteter som t.ex. agility - en sport som blir större och större. Där får lagottons spänst och rörlighet verkligen komma till sin rätt.
Alla former av nosarbete t.ex. sök, där hunden med hjälp av viss dirigering ska hitta gömda människor, arbetssättet har likheter med tryffelsöket och brukar tilltala lagotto. Personspår är enkelt att träna själv och kräver inte så mycket utrustning, där följer hunden ett spår av människa och ska i tävlingssammanhang visa på ett antal föremål i spåret. Rapport, innebär att hunden själv springer mellan två stationer och två förare. Kräver självständighet, näsa och eget tänkande. Även om lagotto inte är snabb nog att tävla på elitnivå i den här grenen så är det ändå en utomordentlig aktivitet att träna hemma och hela familjen kan vara engagerad. En annan nosaktivitet är viltspår, där följer hunden ett utlagt blodspår eller om den används som praktisk eftersökshund, ett spår av skadeskjutet eller trafikskadat vilt.
Uppletande är också ett näsarbete som tilltalar lagotto. Då letar hunden efter saker utlagda inom ett begränsat område och ska hitta och överlämna dem till föraren. Dessutom är olika apporteringsövningar utmärkta aktiviteter för dem, både på land och i vatten.
Det viktiga är samarbetet mellan dig och hunden, det stärker "flockgemenskapen" och ger dig ett naturligt ledarskap baserat på ömsesidigt förtroende. Om du tar initiativ till positiva övningar kommer hunden automatiskt att "se upp" till dig och du blir en auktoritet för hunden.

Lär känna din hund och träna utifrån dess förutsättningar. Tänk på att när du arbetar med en ras du inte har så mycket erfarenhet av, gäller det att hitta "rätt knappar" att trycka på. Tro inte att hunden är trög eller obildbar bara för att den inte ger samma respons som andra hundar. Det gäller att förklara och motivera på, för din hund, rätt sätt. Om den inte förstår beror det på att du inte varit tillräckligt tydlig och istället för att bli arg på hunden får du helt enkelt titta på dig själv och se var du brast i din pedagogik.

Gör du det och du dessutom har roligt själv, då har du snart en
Lycklig Lydig Lagotto
Källa: SLRK:s hemsida

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Jessica | Svar 06.02.2018 14.49

Hej Linda
Håll koll på SLRK -hemsida, där annonserar de uppfödare som följer avelsreglerna. Lycka till :).

Linda | Svar 06.02.2018 14.38

Hej, känner du möjligtvis till en uppfödare i södra Sverige som planerar en kull som är klar till sommaren?

Tack! Hälsningar,

Linda

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.08 | 16:38

Hej Jessica. Planlægger du hvalpe i 2021? Er meget interesseret. Mvh Pia

...
08.02 | 00:39

Vi planerar nu valpar först till 2022.. Ha det fint!
Mvh Jessica Salomonsson

...
07.02 | 23:42

Vill köpa en tick fr er
Vi är ett par pensionerade
Vad kostar?
När har ni tid för att bi ska besöka er
0737711404
0737821717
Mihaela

...
07.02 | 23:38

Hej ,

Vi är två pensionärer

Min man är revisor ,har en bokförings firma hemma (mycket lite kunder )
Vi är hemma hela tiden.
Jag jobbar som vicpedagog i Malmö

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS