Brev från mig till dig.....

Zappa och Jessica (Gotland 2011)

 

Varmt lycka till med din Lagottovalp

 

 

Mat

Matglada är så gott som alla välmående Lagotto.

Valpen äter fyra gånger per dag, cirka kl 7, 11, 16 och 21. Den äter 40-50g Royal Canin Medium Junior per måltid som legat i blöt cirka 10 minuter innan servering. Royal Canin hundfoder kan du köpa hos Granngården eller i Zoobutiker.

Vid fyra månaders ålder gå ner till tre mål per dag och från sex månaders ålder till två gånger per dag. Följ utfodringsanvisningarna på förpackningen.

Många undrar om man får ge hunden matrester. Naturligtvis -du kan ge din hund bröd, ost, ägg, pasta, ris, kött, fisk, grönsaker osv. En rå äggula två gånger i veckan är bra för pälsen. Filmjölk är också bra för hundmagar, du kan ge 1 dl en gång per dag. Kokt potatis är inte lika lämpligt. Starkt kryddad mat och benrester är däremot direkt olämpligt. Men hund och människa har olika behov vad gäller sammansättningen av proteiner, fett och kolhydrater – därför är hushållets matrester inte en fullvärdig kost.

Vanligen väger valparna hälften av sin vuxenvikt vid 4 månaders ålder. Valpen växer som mest under de tre första levnadsmånaderna. Under den tiden är energibehovet två till tre gånger större än hos en vuxen hund av samma ras. Därefter minskar energibehovet gradvis fram till valpen uppnått sin vuxenvikt. En vuxen tik skall väga mellan ca 11-14 kg och en vuxen hane skall väga mellan ca 13-16 kg. Du bör kontrollera vikten på din valp med jämna mellanrum -valpar som är överviktiga under tillväxtperioden får en ökning av antalet fettceller vilket ökar risken för fetma. Till en mycket matglad valp kan du så småningom övergå till vuxenfoder, medan valpar som är mer försiktiga med maten bör erbjudas valpfoder upp till 12 månaders ålder. En stadig viktökning och normal avföring är bra indikationer på att valparna får i sig rätt mängd foder.

 

 

Lärande och kärlek

Konsekvens är så klart bra, precis som i barnuppfostran, men inte alltid så lätt. Uppfostra era valpar med mycket kärlek, och lär dem att det är ni som bestämmer.

På resan hem är tryggast att få sitta i någons famn eller vid någons fötter. Sätt inte en ensam valp i bakdelen på kombibilen, det är gungigt och den kanske far runt i den för senare utfärder, utmärkta transportburen.

Det är bra att ha förberett allt innan valpen kommer hem. Det ska vara klart var den ska ha sin sovplats och sina matskålar. Skall den få vara i alla rum i hemmet från första dagen, eller inte. Skall den få sova i sängarna eller inte, skall den få gobitar, får den tigga vid bordet osv. Är trädgården säker för en uppfinningsrik Lagotto, behöver kanske staketet ses över. Alla sådana här saker skall vara diskuterade och åtgärdade innan valpen ens stigit in genom dörrarna.

När valpen kommer hem är det bra om den i lugn och ro får göra sig bekant med hemmet, i sin egna takt. Låt bekanta och grannar och barnens kompisar vänta några dagar med besöket. Hur nyfikna dom förståeligen än är så är det er- och valpens rättighet att först lära känna varandra. Ni ska ju bli valpens trygghet.

Mina valpar är vana att vara i köket och de är också vana att ha kompostgaller runt sin säng. Ordnar man en liknande miljö går första nätterna oftast friktionsfritt. Man kan ge den en morot att roa sig med vid läggdags. Valpen är oftast så trött av alla intryck att den sover större delen av natten. Skulle den vakna och gråta är det ändå mycket bra om man kan stålsätta sig genom att inte gå till valpen så länge den gråter. Men en förtvivlad, otrygg valps skrik skall inte fortgå. Då måste den lugnas och tröstas. Den kanske också vill ut ur hagen för att uträtta behov. Man får inte glömma den mest naturliga orsaken...

 

De första promenaderna skall vara mycket korta och efter uträttat behov ska den få mycket beröm. När valpen är ca 4 månader brukar det vara tid för valpträningskursen. Den ska man anmäla sig till i god tid. Det är ett utmärkt tillfälle att träffa andra hundägare och hundar i ens eget närområde. Den tid du lägger ner på din hund de första åren har du tillgodo hela din hunds levnadstid. Promenaderna bör vara korta fram tills hunden uppnått cirka sex månaders ålder, genom lek och vara lös får den växande valpen den motion den behöver.

 

 

Omvårdnad

Vänj valpen från början att bli klämd och känd på. Ställ upp den på ett trimbord eller ett vanligt bord (tips är att lägga en bilmatta eller likande så att valpen står stabilt) regelbundet. Passa på att ta fram saxen när den ändå står på bordet så den lär sig ljudet av en klippande sax.

Titta gärna i öronen varje dag, vik upp öronlappen och ”plocka” lite i örat. Dra sedan ut på det med lite längre mellanrum. Dra öronhåren regelbundet, cirka en gång i månaden. I början kommer den att gnälla rejält, men den vänjer sig.

Kontrollera också dagligen att det inte sitter kvar ögonsmolk i pälsen i ögonvrårna.

Klipp klorna varje vecka, lite i taget så att ni inte klipper i pulpan (har du aldrig klippt klor innan kan det vara bra att få tips av någon som kan förevisa).

Avmaska valpen när den är elva veckor med Milbemax vet för valpar ( finns på apotek, följ anvisningarna som finns på förpackningen).

När valpen är tolv veckor ska den vaccineras, boka tid hos din veterinär och sedan har de vaccinationsprogram till dig att följa.

Vid 1-1,5 års ålder ska hunden höftröntgas. Höftledsdysplasi (HD) är en onormal utveckling av höfterna. Ledskålen är för grund för ledkulan, det gör att den blir instabil och inte ligger tillräckligt fixerad i ledhålan. Med hjälp av röntgen graderas höftledsdysplasi i en fallande skala från A. B. C. D. E. Hundar med grad A och B har normalt utvecklade höfter. Grad C är lindrig dysplasi. Grad D är måttlig dysplasi. Grad E är kraftig dysplasi. Graden av dysplasi är inte enbart avgörande hur besvärad av åkomman hunden blir. Det är många faktorer som avgör, bl a kan broskpålagringar påverka. HD är ärftlig men hur sjukdomen utvecklar sig kan också bero på miljöfaktorer som utfodring och motion. Men rasen är lättviktig och smidig, förhoppningsfullt kommer därför lindrigt HD-belastade hundar inte att få några problem med dysplasin när de är gamla.

 

 

Du är alltid välkommen att höra av dig till mig i både med och motgång.

Mina telefonnummer är 0708-91 74 91 alternativt 0457-43038

 

 

Med vänlig hälsning

Jessica Salomonsson

Fröjdadalsvägen 23

372 92 Kallinge

frojdadals@hotmail.se

www.frojdadals.se

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.08 | 16:38

Hej Jessica. Planlægger du hvalpe i 2021? Er meget interesseret. Mvh Pia

...
08.02 | 00:39

Vi planerar nu valpar först till 2022.. Ha det fint!
Mvh Jessica Salomonsson

...
07.02 | 23:42

Vill köpa en tick fr er
Vi är ett par pensionerade
Vad kostar?
När har ni tid för att bi ska besöka er
0737711404
0737821717
Mihaela

...
07.02 | 23:38

Hej ,

Vi är två pensionärer

Min man är revisor ,har en bokförings firma hemma (mycket lite kunder )
Vi är hemma hela tiden.
Jag jobbar som vicpedagog i Malmö

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS